mandag den 28. september 2015

Lys og skygger

Lys og skygger

I billedkunst har vi nu afsluttet vores forløb om lys og skygger, i den forbindelse har vi arbejdet med et objekts egenskygge, slagskygge og selvfølgelig lyskilde.

I en opgave om egenskygge og slagskygge har jeg tegnet denne potte og dens skygger.
1. tegning er tegnet i dagslys og 2. tegning i mørke med et stearinlys som lyskilde.




1. tegning:
Denne tegning er som sagt tegnet i dagslys, det vil sige, at lyskilden er formgivende lys, altså dagslys der lyser alle elementer i billedet (i dette tilfælde dog kun et element) lige meget op, så skyggerne bliver ens.
På tegningen er objektets slagskygge optegnet let med blyant for foden af objektet, da skyggen ikke er særlig tydelig. Slagskyggen er den skygge et objekt giver fra sig, og ikke lader ende på sig selv.
Egenskyggen er i dette tilfælde tegnet op med blyant, da disse steder er mørkere end resten af objektet.
Egenskygge er den skygge objektet kaster på sig selv.


2. tegning:
Denne tegning er som nævnt tidligere tegnet i mørke, det betyder at det denne gang er noget tydeligere at se, hvor lyskilden kommer fra, da der er hvidt de steder hvor lyset falder. Da stearinlyset næsten bruges som projektør, der bestemmer hvad vi skal se af tegningen, er denne lyskilde det der kaldes clairobscure (det betyder lys-mørke).
Egenskyggen er i dette tilfælde det sorte område til højre i billedet, da det her er området som potten skygger for.
Slagskyggen er hele det sorte område på potten, som ikke bliver belyst af stearinlyset, da det selv står i vejen.





EKSTRA OPGAVE:
Derudover har vi også fundet forskellige objekter rundt omkring på skolen, hvor man både kunne se egenskygge og slagskygge, bl.a. denne brændalarm, hvor slagskyggen er det mørke område under alarmen, og egenskyggen er det lille stykke inden i brændalarmen (på den hvide firkant), der ikke er oplyst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar